Drag mi-i Maramuresul, Doamne!

Cand toata lumea e in criza, si totul se duce dracului, Maramuresul reuseste sa isi pastreze caracterul drag celor care il cunosc.

Maramuresul este un loc in care istoria are o decurgere fireasca, neschimbata de patimile lumii moderne. Occidentalul patrunde in facticitatea moroseneasca, primind caracterul inteligentei si hazului autohton.

Lumea de aici este condusa de principii “curate”, viata avand un alt rost, chiar daca materialul ocupa un loc principal. Caile de a atinge scopul vietii sunt mai line, si, evident , pline de placerea de a fi maramuresean.

De unde acest zel morosonesc?

Gasiti mai jos un articol care atesta cele de mai sus:

Primăriţa i-a pus gând rău lui Obama de Şieu

• Cosmin MESAROŞ

Luni după-masă, cei 11 consilieri locali din comuna Şieu, primarul şi viceprimarul se pregăteau de şedinţă. Au programat-o pentru ora 15.00. Nimic însă nu anunţa “furtuna” ce urma să se abată asupra comunei. Pe ordinea de zi, acolo, mic, era trecută destituirea viceprimarului Dumitru Petrovan. Acesta a mai ocupat funcţia de vice în comună, între 2002 – 2004. Scandalul are un evident substrat politic.

“Doamna primar, împinsă de la spate de «liberalii de frunte de la Şieu», vrea să îl schimbe pe vicele nost, că l-a sprijinit pe Bârlea în campania de la alegerile generale. L-o mai atacat şi pe Vasile Berci, care cred că nu l-o uitat”, spune un sătean, imediat ce vede maşina inscripţionată Glasul Maramureşului.
Şedinţa a fost mutată în căminul cultural, deoarece şi-au anunţat prezenţa peste 100 de localnici, dornici să afle motivele demiterii vicelui. Consilierii, pregătiţi să îl mazilească pe viceprimar, au schimbat dintr-odată ordinea de zi. Au aflat că în zonă este presa şi s-au răzgândit, brusc! Au trecut, spre nemulţumirea ţăranilor prezenţi şi spre amuzamentul reprezentaţilor presei: 1. Raport de activitate viceprimar; 2. Raport de activitate primar; 3. Inventar primărie; 4. Diverse. Rapoartele au trecut cum au trecut, inventarul însă a declanşat un real scandal.

• Telefonul “moral” al fostului vice

Punctul cel mai comic al şedinţei a fost “Inventarul Primăriei Şieu”. Acesta nu a decurs normal, deoarece ţipetele şi nemulţumirile celor prezenţi au întrerupt de fiecare dată persoana care citea. De-a dreptul penibil a fost, totuşi, momentul în care cel care citea a enumerat: tastaturile, mouse-urile, monitoarele, coşurile de gunoi (din primărie, din WC-uri, de la contabilitate etc.), becurile, drujba, scaunele, feţele de masă, ghirlandele etc. Au precizat şi că primăria ar avea în inventar un singul telefon mobil! Acest fapt i-a enervat pe săteni şi a început din nou corul de ţipete şi injurii. Până la urmă, s-a aflat că e vorba de 27 de telefoane mobile, unul dintre acestea fiind încă la fostul viceprimar, care nu l-a predat odată cu încetarea mandatului, aşa cum prevede legea. “La câte am făcut eu pentru această comună, am crezut că e moral să păstrez acest telefon! Dar dacă Consiliul Local (n.r.: din care face parte şi pe care îl controlează tot el, liderul PNL Şieu) îmi va cere, îl voi depune la următoarea şedinţă”, a spus Dunca Toader, preşedintele PNL Şieu.

• “Dacă îl daţi afară, blocăm primăria!”

Motivul real pentru care Dumitru Petrovan riscă se fie destituit din funcţia de viceprimar este acela că refuză să semneze recepţia lucrării de “modernizare” a clădirii Primăriei Şieu.
“Nu pot să semnez un act în care se spune că vopsitul ăsta a costat 100 milioane! E jaf curat. Am decis să îl sprijin pe domnul senator Bârlea în campanie, ceea ce i-a deranjat. Acum vor să se răzbune şi să mă schimbe”,
a declarat Dumitru Petrovan, încă viceprimar de Şieu.
Prin comună umblă vorba că primăriţa este condusă de la spate de preotul Iusco, soţul ei. Chiar în plenul şedinţei Consiliului Local, un cetăţean a strigat:
“Cine umblă cu maşina primăriei? Di ce tătă ziua se plimbă popa cu ea? Să îi dea maşină de la episcopie!”
Acuzele au fost întâmpinate de fiecare dată cu zâmbete şi ridicat din umeri din partea doamnei primar Irina Adriana Gabriela Iusco. Nu au fost puţini însă cei care au apostrofat-o: “Ai mărs la mare tătă vara, cu popa!”

• “Seamănă cu Obama, de aia vreţi să îl schimbaţi”

Pentru viceprimar, însă, laudele (unele forţate, trebuie să recunoaştem) nu au contenit: “Vor să-l schimbe că îi deştept şi vrea să facă treabă. Seamănă cu Obama şi la faţă, şi la caracter, de aia vreţi să îl schimbaţi!” sau “Ăsta îi om bun. Nu o făcut în veci nimic rău. Umblă de dimineaţa până seara să rezolve probleme. La mine pe uliţă mi-o pus becuri, iar la un vecin de-a meu i-o făcut pod. Nu din banii lui, din a statului, ştim asta, da’ celălalt dinainte nu o făcut nimic, şi o avut şi ăla bani de la stat!” – spune badea Niculae. Şedinţa se aprinde brusc, când consilierul PD-L le cere celor ce vor să îl schimbe pe Petrovan să îşi prezinte motivele, aşa cum prevede legea. Cinci minute de bâlbâieli, alte 20 de urlete şi acuze. Totul se termină când preşedintele de şedinţă suspendă întâlnirea. “Nu m-au schimbat azi. Dar au pus-o pe ordinea de zi de vineri. Atunci nu o să mai fie presa şi o să mă dea afară!” – crede cel pe care sătenii l-au numit Obama de Şieu. “Am aflat cu stupoare că doamna primar a convocat o şedinţă de Consiliu Local pentru vineri, la ora 8.00, cu un singur punct: demiterea viceprimarului. Vă spun eu că va ieşi cu scandal. Am vorbit cu şeful de post din comună şi a spus că, dacă e iar circ, el cheamă jandarmii. Eu nu mai fac nimic. Mă adresez instanţei, să vedem acolo cine are dreptate”, a adăugat Dumitru Petrovan.

(preluat din Glasul Maramuresului )

Advertisements

~ by Daniel Codrea on January 29, 2009.

One Response to “Drag mi-i Maramuresul, Doamne!”

  1. Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe posturi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: