If they can, why cann’t I?

Daca toata lumea scrie eu de ce u ash putea. Mi se face cateodata un dor de a ma afunda in cate o lectura sau, si mai bine, in cate un vis creational, in care evident rolul principal mi-i sortit din start.

Se facea ca se credea care era. Cuvinte care nu au inteles intre ele, nici impreuna, dar daca le invarti in jurul unei idei, sau faci din ele o idee in sine, atunci incepi sa conturezi ceva concret.

Plasarea iarasi trebuie sa fie cat de cat buna. Nu vei putea evoca sentimente clare daca peisajul in care se plaseaza actiunea evoca o stare de depresie sau de groaza. Poate sunt si oameni care gasesc romantism in astfel de locuri, dar eu personal, cred ca ei au nevoie de literatura de specialitate si nu de beletrisitica. Sa ramanem in cadrul normalului.

Inceputul trebuie sa fie captivant. Ei, aici poti sa incepi prin soc, prin ceva iesit din comun, prin ceva abrupt, printr-o idee recurenta mai apoi in cuprins. Sunt mai multe modalitati de a capta interesul celui care ti-a luat opera in mana. Ideea este sa depasesti momentul inceputului, sa nu ingheti in el, sau, si mai rau, sa nu fie singurul punct de interes din opera ta.

Cuprinsul, treoretic trebuie sa fie o scurgere a ideii generale. Poate fi vorba si de idei intercalate. Grija sa nu te pierzi si tu printre ele. Aici trebuie sa te gandesti si la cel caruia ii adresezi opera. Nu scrie foarte elevat daca nu vrei ca opera ta sa fie luata in mana doar de academicieni. Dar nu exagera cu informalul pentru ca ajungi in mahala, si atunci te scapi cam de toate mainile. Undeva la mijloc gaseste un loc pentru opera ta.

Incheierea: suspans, decurgere fireasca, o turnura imposibila, o deschidere spre partea ce va veni. Sunt multe feluri de a incheia ce ai de zis. Tine minte sa nu ucizi ce ai scris prin deschiderea unei usi total straine continutului anterior. Si rupturile de idei necesita o oarecare continuitate cu ce a fost deja etalat.

Advertisements

~ by Daniel Codrea on January 22, 2008.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: