Decreteii

Se pare ca au trebuit sa treaca 18 ani de la abrogarea Decretelor 770/1966 si 441/1985 si articolele 185-188 din Codul Penal privind avortul, pentru ca mass-media sa inceapa o “iluminare” a maselor cu ceea ce a insemnat “Decretul Diavolului”, cum am mai gasit mentionat Decretul 770 din 1966. (pentru mai multe informatii: http://www.primulpas.ro.org/avortul/legiro.html)

Acest decret, pentru cei care nu stiu, interzicea avortul. Scurt pe doi. Peste noapte, intr-o Romanie si asa chinuita de lipsa de cunostinte in materie de sexualitate si, mult mai grav, lipsita de mijloacele vremii in materie de produse anticonceptionale, farmaciile si spitale au fost pur si simplu golite de orice urma de produse de contraceptie.

Ceausistii, intr-una din momente lor de “stalucire a unei gandiri populationiste” au decretat ca tara are o rata scazuta de natalitate, deci trebuie facut ceva in aceasta privinta. Ce anume? Interzicerea avortului. Impunerea numarului de copii per familie. “Arondare”a varstei de 45 de ani, in cazul femeii, ca varsta pana la care poate face copii, ca un fel de varsta a “fecunditatii”. Elena Dumitru nota memorabil in “Saptamana Financiara”: “Uterul femeilor a fost confiscat de politica de partid si de stat.”

In urma acestui decret “minune” , natalitatea mult dorita nu a avut un “boost” atat de dorit, ci dimpotriva, a adus doar nenorociri. Se pare ca in aceasta perioada au murit mai mult de 10000 de femei in urma practicilor “babesti” care au aparut ca o contrareactie la Decret. Pe langa numarul femeilor care au decedat, exista si un numar, mult mai semnificativ, al celor care au suferit rani grave in urma recurgerilor la metode care nu de putine ori intrau in pragul dementialului.

Ceausisti, pe langa indoctrinarea ideologica si politica la care au supus o natiune intreaga, au dorit sa supuna si viata intima a romanului. Astfel, ei au stabilit ca delict grav orice tentativa de intrerupere a sarcinii, chiar daca aceasta sarcina nu era dorita, chiar daca acei copii care urmau sa se nasca erau sortiti pieirii din varii motive: neputinta de sustinere financiara, psihica, etc.

Pe langa gravele “amprente” lasate in psihicul feminin, acest decret a mai produs inca un lucru “memorabil”. Crearea unei noi paturi demografice, cea a “decreteilor”, a copiilor care nu mai erau nici rodul dragostei unui cuplu, nici “ghinionul” unei nopti incinse, ei erau, si, din pacate inca sunt, “decretei”.

Nu poate fi vorba de o marginalizare a acestor copii, deoarece “statutul” de “decreteu” se asocia doar odata cu cresterea copilului, cu maturizarea acestuia, odata cu constientizarea situatie in urma careia a aparut pe lume.

Celor care inca mai au sentimente de “iubire netarmuita” fata de “tatal poporului”, cum s-a vazut intotdeauna Ceausescu, le propun sa se gandeasca cateva momente si la gravele nelegiuiri aduse de acesta drepturilor omului, la “crimele nevazute” pe care le-a facut acesta asupra psihicului uman, pentru ca, si acum, dupa 18 ani de la disparitia sistemului instaurat de acesta, inca se resimte urma pe care a lasat-o in mentalitate, inca suntem umbriti in anumite aspecte ale deschiderii sociale si nu numai.

Nu cer sa se aduca acuze celor care nu mai sunt, ci, pur si simplu, cer sa se faca ceva in legatura cu dezumbrirea socialului roman. Cer sa se implementeze un sistem educational care sa cultive cugetul liber, sa cultive dorinta de cunoastere a umanului, nu doar imprimarea acestuia cu niste informatii. Creierul uman nu este un CD pe care infregistrezi ceva, ca mai apoi sa uiti desavarsit de el!

Advertisements

~ by Daniel Codrea on November 26, 2007.

One Response to “Decreteii”

 1. sa stii ca nu e kiar imposibil sa ai un creier functionabil, chiar daca esti roman.

  eu, de ceva vreme am dat dracu urmatoarele prejudecatzi imputzite tipic romanesti

  -se poate numai pe pile si cunostinte
  -trebe shpaga
  -noi nu putem, fetita mamii, ca alte familii
  -altzii au resurse, noi nu avem
  -maria are papusa barbie pt ca ma-sa e directoare, eu nu
  -noi asa ne-am nascut si asha o sa murim, cu probleme
  -viata e najpa
  -las-o ma, ca merge asa
  -au incercat si altii si nu au reusit
  -sa moara si capra vecinului
  -noi nu putem, numai strainii, numa la aia le merge bine
  -in firma trebe sa fii umil
  -in viata trebe sa fii umil
  -trebe sa pupi in cur
  -noi nu putem, numai altzii pot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: