Ce te face mai uman?

Cand incepi sa intelegi ca actiunile unor oameni sunt, sau mai bine zis, depasesc pragul moralitatii minime?

Ma uitam la niste poze, cele mai importante 100 de poze care au marcat omenirea (o parte din ele pot fi gasite la http://digitaljournalist.org/issue0309/lm_intro.html ), si din pacate gustul amar cu care ramai iti demostreaza faptul ca doar lucrurile negative pot misca masa umana. Daca stai sa analizezi atent la ce aduna cele mai multe voci, la ce porneste cele mai multe miscari, tragi repede concluzia ca motivele sunt: razboi, foame, teroare, sau orice alta forma de injosire a umanului din om.

Dar unde sunt motivele pozitive care pot pune in miscare umanitatea? De ce este atat de greu sa fim miscati de un zambet, de o poveste cu final fericit? Nu mai avem “nerv” pentru asa ceva? Sau nu am avut niciodata?

Atunci de ce exista nevoia de liniste si de pace, daca tot ce ne uneste este raul?

Nu mai bine stam solitari pentru a evita actiunile negative? Oricum cele pozitive ne resping, ne aduna pentru un moment scurt doar pentru a ne dispersa cat se poate de repede si de departe pe unii de altii.

Ei, dar sa nu fiu asa negativist, nu???

….

Advertisements

~ by Daniel Codrea on November 21, 2007.

4 Responses to “Ce te face mai uman?”

  1. Referitor la motivele care pun in miscare masele trebuie sa luam in considerare intensitatea stimulilor.Pentru orice reactie este nevoie de trecerea unui prag minim care daca nu este depasit nu exista reactia.Cred ca daca stimulii sunt destul de puternici (razboi, foame, teroare), afecteaza un mare nr de oameni, care au reactii sufletesti similare si atunci actiunea se porneste.Solidaritate?… mai bine o suma de reactii individuale impotriva aceleiasi cauze.
    De ce nu reactioneasa masele la stimuli pozitivi?Cred ca un zambet, are puterea de a ajunge la un nr mare de oameni si in acelasi timp chiar daca s-ar intampla asa nu poate starni aceeasi reactie sufleteasca din partea majoritatii.Avem reactii mai individualizate, mai personalizate si cu posibilitate mai mare de interpretare.
    Oricum discutia este ampla si merita discutata (preferabil la o bere)

  2. Musai trebuie!!!

  3. te sustin in negativism…cineva musai trebe sa fie si de ala…

  4. multe de vorbit…putin timp….putina bere …. a bea sau a nu bea 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: